Turecko oslavuje 100. výročie založenia

29.10.2023 Celý región

Ankara 29. októbra (TASR) – Turecko v nedeľu oslávilo 100. výročie svojho založenia Mustafom Kemalom Atatürkom. Po celej krajine sa konali slávnosti s výzdobou v národných farbách a s portrétmi zakladateľa Tureckej republiky Atatürka. TASR informuje podľa správy agentúry DPA.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan položil v Atatürkovom mauzóleu v Ankare veniec. Kult osobnosti okolo Atatürkovej osoby v krajine pokračuje dodnes, Mustafa Kemal je však zároveň kritizovaný za svoj prístup k menšinám.

Na Erdogana sa znáša kritika za islamizáciu Turecka a za odklon od Atatürkových ideálov. Je považovaný za najmocnejšieho politika od Atatürkových čias a opakovane vyzdvihuje Osmanskú ríšu.

Mustafa Kemal Atatürk sa narodil 19. mája 1881 do rodiny colníka a obchodníka v meste Solún, v tom čase prosperujúcom prístavnom meste Osmanskej ríše (v súčasnosti grécky prístav). Od mladosti inklinoval k armáde, už ako 12-ročný zložil prijímacie skúšky na solúnsku vojenskú školu.

Vojenskú skúsenosť získal najmä vďaka bitke o Gallipoli v rokoch 1915-1916, ktorá bola jednou z prelomových udalostí prvej svetovej vojny. Po jej skončení sa postavil na čelo odporu proti osmanskému sultánovi a politike víťazných mocností. Ostro vystupoval proti mierovej zmluve podpísanej v roku 1920 vo francúzskom Sevres. Turecký parlament ju nikdy neratifikoval a o tri roky neskôr ju nahradila pre Turecko oveľa prijateľnejšia mierová zmluva zo švajčiarskeho Lausanne.

Tri mesiace po podpísaní lausannskej zmluvy vyhlásilo 29. októbra 1923 Veľké národné zhromaždenie Turecko za republiku. Za prvého prezidenta bol zvolený Mustafa Kemal. Parlament mu v novembri 1934 osobitným zákonom udelil meno Atatürk (Otec Turkov).

Zvolením za hlavu štátu mohol Mustafa Kemal začať realizovať svoj program europeizácie Turecka s novým hlavným mestom Ankara - dovtedy ním bol Istanbul. Postupne zavádzal sekularizáciu spoločnosti, kde platila prísna odluka cirkvi od štátu.

V úrade vykonal množstvo zmien. Zrušil kalifát, prestalo platiť islamské právo šaría. Namiesto islamského letopočtu zaviedlo Turecko od januára 1926 kresťanský kalendár, čím sa symbolicky presunulo o šesť storočí — zo 14. do 20. storočia. Prezident postupne reformoval aj školský systém, zaviedol povinnú školskú dochádzku pre chlapcov i dievčatá a taktiež latinku. V roku 1930 získali ženy volebné právo na komunálnej úrovni, v roku 1934 aj plné politické právo, čiže mohli voliť a byť volené.

Mustafa Kemal Atatürk zomrel 10. novembra 1938 v Istanbule. Na jeho počesť postavili v Ankare v roku 1953 mauzóleum Antkabir.
 

Vyberte región